Sverker Wadstein om distansförhållanden

Av admin
Nyheter
17 Sep 2013
1463 Läsningar

- Aldrig mer semester!

Jag minns dom tydligt, gubbarna i lunchrummet på mitt första riktiga sommarjobb. Från en 16-årings perspektiv så var alla gamla som gatan. Särskilt Gösta, om honom sa man att han hade jobbat här sen kriget. Minns att jag tänkte: -Vilket krig, det första eller andra världskriget?

relationer

Jag lyssnade och iakttog. Fascinerades över hur Göstas Zingo (han drack alltid Zingo) mer och mer grumlades av smörgåsen han åt. När han drack upp det sista i flaskan var han tvungen att slå på botten för att få ut allt!

När folk kom tillbaka från sin semester la jag märke till att dess innehåll avhandlades tämligen snabbt. Efter några korta, nästan pliktskyldiga, redogörelser så var man inne på nästa års semester. Och då tog samtalen fart igen! Speciellt engagerad i samtalet var den som hade sin första arbetsdag!

Nu är det höst och årets semester känns redan som länge sedan. Framför oss ligger ett helt år av arbete och slit innan det åter blir sommar och ledigt igen. Före sommaren kunde vi läsa spaltmeter i tidningar, ”så får du en lyckad semester”.

Och råden är alltid detsamma; tro inte att du hinner med att: slappna av, hälsa på släkten, måla huset, bara vara, åka utomlands, bjuda över grannen på spontanfika. Och ändå så åker vi dit. Vi försöker hinna så mycket som möjligt. Och kanske vi till och med känner oss trötta när vi kommer tillbaka till arbetet igen.

Men det är nu, precis i början av hösten, nu när nästa sommar är som längst ifrån oss, som det är dags att ge råd inför nästa semester. Det är nu det passar bäst att reflektera omkring, sommar, semester och ledighet.

Och rådet som jag vill ge är följande: Lev ditt liv som om du aldrig kommer att få semester mer!

Om det verkligen var så att semester inte fanns, hur skulle det påverka din vardag? Om du inte kunde räkna med flera veckors ledighet varje år? Om du jobbade ca 40 timmar i veckan året runt? Om det bara var helgerna som var arbetsbefriade?

Om det inte var möjligt att tänka: – Det där tar jag tag i på semestern. Skulle du prioriterad annorlunda? Om livet bara var vardag, kanske ”var dag” skulle förändras något i ditt liv?

Livet är här och nu, den enda tid vi har är idag. Visst ska vi planera och drömma om framtiden. Men det är viktigt att hitta en rytm i vardagen. En rytm som håller. Att tro att jag kan ta igen all förlorad energi på bara några veckor är ungefär som att hamstra sömn. Vi behöver sova varje dygn. Precis på samma sätt är det med andra saker i livet som ger energi. Vi behöver det regelbundet. Goda samtal med vänner. Vara kreativ och pyssla med huset. Få och ge kramar till våra barn.

Så min fråga till dig är: Hur ska du se till att du får det du behöver och mår bra av i livet nu när det bara är vardag?

- Jamen, vi har ju semester att se fram emot! Ja visst är det härligt för alla oss som har den förmånen. Men just nu, tänk bort den. Lev som den inte fanns. Och när den väl kommer, lura dig själv att bli överraskad. – Oj, jag fick semester i år också!? Se semestern som en bonus, en extra tilldelning av tid, en vinstlott som bara finns där i din hand.

Text: Sverker Wadstein
Illustration: Michael ”Majk” Lindell

Comments

comments