Individens rätt till valfrihet och korrekt information

Av admin
Nyheter
14 Aug 2014
3916 Läsningar

Mats Pettersson (FP) – insändare

Det finns idag ett motstånd mot privata aktörer i välfärden. Det vanligaste argumentet är att pengarna ska stanna i verksamheten och inte delas ut till ägare, samt att jakt på vinst försämrar servicen. I Norrköping är kommunen ansvarig för i stort sett all kommunal vård. Vänsterpartiet har inte förnekat att detta främst är ideologiskt betingat.

Norrköping hamnar i oberoende undersökningar ständigt längre ner i kvalitet och utförande. Det är viktigt att betona att det inte beror på personalen. Tvärtom vill jag påstå att Norrköping mot bakgrund av hur vården styrs sannolikt har enormt kompetent personal. Det finns potential att utföra storverk bara de socialistiskt färgade politikerna förlorar makten i höst. Vänsterpartiet stödda av (s) och (mp) bokstavligen kastade ut Attendo som aktör med motiveringen att deras vinstjakt kunde försämra vården. Resultatet blev att kommunen införde lägre personaltäthet.

Nu har det visat sig att flera av de argument som används mot privata företag endast är vandringssägner.Ansvariga politiker borde känna till att blöjor inte vägs för att spara pengar, utan för att individer ska få rätt utformade skydd. Ändå användes blöjvägningen som falska bevis för vinstjakt i privata företag.

I en insändare i NT påstår Jan Berglund (S) att friskolor gör miljardvinster. Samtidigt visar undersökningar att människor tror att vinsten i friskolor ligger kring 25 procent. Under 2012 var vinstmarginalen i branschen cirka 3 procent och i stort sett inga av de femtio största aktörerna gjorde någon utdelning.

Samtidigt visar undersökningar att friskolor presterar bättre kvalitet än de flesta kommunala skolor. Debattörer som Jan Berglund försöker vilseleda medborgarna genom att kasta ur sig siffror utan grund som sedan följs av raljerande följdfrågor helt utan sammanhang.  Detta visar på ett tydligt sätt att för Jan Berglund (S) och Vänsterpartiet är ideologi viktigare än individens valfrihet. Valet i höst handlar därför om individens rätt till valfrihet och korrekt information.

Mats Pettersson (Fp)

Comments

comments