Multipla utropstecken från helvetet (och andra skiljeteckensyndrom)

Av admin
Humor
17 Sep 2013
2622 Läsningar

Webbskola för äldre medborgare, del 2:

Det tycks av någon outgrundlig anledning vara oerhört komplicerat för det äldre gardet på det digitala slagfältet att avsluta en mening, fråga eller ett påstående med endast ett – och uteslutande ett – skiljetecken. För inte kan det väl vara så att de känner precis den frustration, det kontrollbehov eller den avgrundsdjupa förundran som kommer till uttryck i text?

webbskola2

Här presenteras de vanligast förekommande fenomenen bland äldre webbmedborgare, när det kommer till överdrivet konsumerande av skiljetecken i skrift. Dessutom lite råd till dig som vill ha hjälp med att komma ur ett djupt rotat skiljeteckenberoende.

Syndrom: Multipla utropstecken – !!!!!!
Ett oerhört vanligt förekommande fenomen när den äldre skolan webbmedborgare yttrar sig via tangenter är att avsluta meningar, oavsett karaktär, med ett onaturligt antal utropstecken som suffix. Något som kan reta upp den yngre skaran så till den milda grad att livslånga kontroverser uppstår baserade på rena missuppfattningar. Det här är betydligt allvarligare än äldre generationer närmelsevis kan – eller vill – förstå.

Direkt överfört till vanligt tal skulle ett uttryck som Oj, vad det regnar!!!!! kopplas samman med en adrenalinstinn, manisk punkare utan volymkontroll med uppenbara problem att läsa av sociala koder. Mottagaren ser framför sig en skrikande människa.

Anledningen till den höjda rösten är okänd då beröringsämnet sällan kräver den volym som mängden utropstecken vrider upp. Ett uttryck i text såsom Idag blir det köttbullar och lingon!!!!!! ter sig ”in real life” mer som en provokation än en upplysning. En naturlig respons lutar mer åt Vad fan säger du? än Åh, vad gott.

• Hjälp, jag känner att jag lider av fenomenet multipla utropstecken – vad göra?
Tips: Sikta in dig på punkt och komma. Det räcker långt. Skrika kan du göra när ni träffas rent fysiskt.

Syndrom: Den frustrerande pensionären – !?!
Inte sällan ställer man sig frågande till verkligheten och det som utspelar sig i densamma. Och inte sällan blir generationer av ädlare dignitet alldeles från vettet när ledningarna inte kopplar korrekt bakom pannbenet. Åtminstone ter det sig med distinkt tydlighet så i skrift.

Teckenkombinationen !?! beskriver en oerhörd frustration, på gränsen till total anarki. Man kan riktigt se svetten lacka pannan. Formuleringar som När kommer du hem!?! och När börjar kalaset!?! tycks spegla livsavgörande frågor som, om de inte besvaras omgående, kan få drastiska konsekvenser i fortlöpandet av mänsklighetens vara eller icke vara. Ett svar krävs (och förväntas) ögonblickligen. Om detta svar inte levereras kommer åtgärder att vidtas. Omgående.

Kombon kan tyckas obetydlig, men är kanske rentav den av samtliga pensionärstecknen som bringar mest skada i motståndarlägret. Häri finns grogrund för schism som genom ingen annan digital uttrycksform. Ett !?! för mycket kan få den frommaste tonåring att revoltera likt den mest fanatiska rebelledare.

• Hjälp, jag känner att jag lider av fenomenet den frustrerade pensionären – vad göra?
Tips: Skriv inget alls. Fundera en stund över möjliga svarsalternativ på din livsavgörande fråga, innan du ringer upp personen med svaret i hand.

Syndrom: Total frånvaro av skiljetecken
Ett skiljeteckensyndrom som måhända inte retar upp som det tröttar ut. Att läsa en längre text utan inblandning av ett endaste skiljetecken kan söva den bäste. Här förekommer heller inget skifte mellan versaler och kapitäler, vilket än mer försvårar tolkningen för mottagaren. Och därmed når det tänkta meddelandet aldrig sin adressat. Åtminstone inte i vaket tillstånd.

Ett typexempel:
”hej hur är det när kommer du farbror moppe är död men han var gammal kan du köpa med mjölk hälsa din rara flickvän hunden bajsar normalt igen puss mamma”

Sanningen är att en viss form av skiljetecken ändock brukar förekomma i dessa meddelanden. I form av glada gubbar, så kallade smilisar. Åtminstone tolkar avsändaren dem som skiljetecken. I själva verket bidrar de enbart till förvirringen vid dechiffreringen av meddelandet. Särskilt som det svämmar över av dem.

Samma meddelande med smilisar:
”hej hur är det när kommer du farbror moppe är död men han var gammal kan du köpa med mjölk hälsa din rara flickvän hunden bajsar normalt igen puss mamma”

• Hjälp, jag känner att jag lider av fenomenet total frånvaro av skiljetecken – vad göra?
Tips: Börja med att sätta punkt och komma lite varstans, vart som helst. Bara du skiljer av någonstans. Det gäller att i första hand stoppa flödet, innan vi reparerar skadan.

Syndrom: Mardrömskombon ”ingen hejd”:
Inte sällan förekommer samtliga skiljeteckensyndrom i ett och samma meddelande. En mardröm för mottagaren, och en sorglig syn för språkvetare.

Ett typexempel:
”vad roligt att se er här på internet ni är så söta vilka fina bilder !!!!!!!!! jag försökte gilla pappa hälsar ska vi komma i helgen??????? försökte hitta Kerstin men hon finns inte!?! ps farbror moppe är död !!!!!!”

• Hjälp, jag känner att jag lider av fenomenet mardrömskombon – vad göra?
Tips: Skriv brev för hand och skicka med posten. Du är analogt lagd och lär så förbli. Hoppet är förlorat, inse fakta och logga ut.

Text: Markus Qvist
Illustration: Michael ”Majk” Lindell

Comments

comments