Bota webbskräcken: Webbskola för äldre medborgare

Av admin
Humor
17 Sep 2013
1274 Läsningar

Får du krupp av att höra om Twitter och Instagram? Vägrar du Facebook, hatar du internet och skulle aldrig för ditt liv komma på tanken att dela med dig av ditt vardagsliv genom bloggaktivitet? Då lider du av webbfobi. Och du är långtifrån ensam. Här får du lite tips om hur du kommer över webbskräcken.

fb

Ungdomarnas fingrar flyger över tangenterna och diverse inlägg haglar i otal antal sociala medier till höger och vänster, i vått och torrt. Har man vuxit upp i den digitala åldern faller det sig naturligt att webben är den primära kanalen för kommunikation. Men för äldre generationer är det inte en självklarhet på samma nivå.

Sociala medier, digital kommunikation och att vårda sitt varumärke på webben är att självklarheter för ungtuppar. För en annan kan enkom begreppet ’sociala medier’ ge stora självan när det kommer till att uppdatera sin status och sprida information om sitt privata liv genom digitala konton på det internationella nätet.

Här får du, som gammal stubbe, några knep för att skaka loss rötterna och få liv i årsringarna i den digitala åldern.

1. Börja blogga
Folk är mätta på blondinbloggar och bitterbuttra flöden signerade frånskilda menlösa. Dags för pensionärsbloggen att göra entré! Eller åtminstone medelålderspublicisten. Det är här erfarenheten finns, det är du som i själva verket har något att dela med dig av.

Och lugn, du behöver inte punga ut en endaste krona för att sätta fart. På (webbadressen) wordpress.com upprättar du en gratisblogg på två röda sekunder. Döp den till något finurligt, såsom pensionärsbloggen, och börja blogga.

2. Skaffa en hemsida
Skulle det inte vara fasligt kittlande att ge ut sin egen tidskrift med anekdoter, fakta, kuriosa och foton kring ett ämne valt helt valt på egen hand. En tidskrift där du väljer innehåll och utformning. Kruxet är att det är dyrt att trycka och distribuera en egen tidskrift. På webben betalar du enbart för domännamnet, och that’t it!

Givetvis finns här gratissidor att hämta. På (webbadressen) wordpress.org får du hjälp att upprätta din egen hemsida, återigen på två röda sekunder. Det svåra är att välja rätt domännamn. Men i det här fallet ter det sig tämligen naturligt: www.pensionarsbloggen.se.

3. Skaffa ett par sociala konton
Associerar du fortfarande sociala medier till ett forum för att tillkännage att kaffet är kokat, maten uppäten och att regnet porlar? Visst, det finns de som fortfarande inte har bättre fantasi än att dela med sig av vardagens mest perifiska trivialiteter. Men du kan ha betydligt roligare med, och framför allt, större nytta av sociala medier än så.

Du behöver inte tänka på vad som ska publiceras i sociala medier över huvud taget. Vad sägs om att istället använda dina nyöppnade konton för att sprida innehållet på din nyfödda blogg eller hemsida? Och ingenting mer. Det här blir bara bättre och bättre, inte sant?

4. Välj innehåll med finess
Vad ska du då fylla din hemsida eller blogg med? Eller om du enbart väljer att starta verksamhet på Twitter eller Facebook? Vänd på frågeställningen – har du något att berätta? Inte? Låt då bli att publicera något. Allra minst att kaffet är serverat, även om det är fasligt gott eller ens om det serveras med dopp.

De flesta av oss har ändock något att berätta, så till vida 35-årsblecket är passerat. Om inte annat kan du beskriva din erfarna syn på den naiva ungdomen. I själva verket räcker det med ett uns substans för att överskugga meningslösheten i befintligt tonårsfinniga utbud.

5. Sluta vägra Facebook
Sluta upp med dumheterna. Du vet förmodligen redan med dig att Facebook inte är så mördande farligt för en vuxen individ som du i tal och handling försöker göra gällande. Du avgör givetvis själv på vilken nivå du vill lägga din aktivitet på detta sociala media.

Den gyllene konfidentiella regeln är lika simpel som talande: Det du delar sprids. Det du inte delar förblir höljt i dunkel. Med andra ord kommer dina benrangel förbli döda i garderoben så länge ingen öppnar dörren irl (eng. in real life = i verkliga livet).

Så skapa nu ditt konto, bli kompis med alla dina kompisar och börja socialisera allena framför datorn.

Sådär ja. Följ nu bara dessa simpla råd och utvecklas till en fullfjädrad webbtupp inom timmar. Lycka till!

Text: Markus Qvist

Comments

comments