Vårkåseri: På permission från frysen

Av admin
Humor
23 Apr 2013
1535 Läsningar

Så är våren äntligen här. Efter sex månaders mörker, is och pina har till slut kalenderårets framsida avtäckts. Vi lägger således ett halvårs vinterdvala bakom oss. Många är dock såpass djupfrysta efter övervintringen att det tar bortemot ett halvår att tina upp igen. Innan det åter är dags för hibernation.

– Hur ända in i Norden mäktar vi med, och är det ens värt det?

Lyckopiller, vettvillingar och vandaler
Solstrålar är hjärnans naturliga lyckopiller. Efter en igentäppt vinter sätter våren fart på signalsubstanserna bakom pannbenet som aldrig förr. Vårkänslor är rent krasst enkom en mixtur av serotonin, dopamin, oxytocin och feromoner. Det är inte mer romantiskt än så.

Det är ljusets möte med ögat som sätter fartyget i gungning. Likt på den gamla goda stenåldern använder vi ögonen för att avläsa hotande faror i miljön. Desto mer ljus, desto större känsla av kontroll över tillvaron. Till skillnad mot vintermörkret som gör oss alldeles tossiga av alla potentiella fiender i det fördolda. I historien vilda djur och främmande stammar, idag vettvillingar och vandaler.

fryspermisfixfix

Pys ut uppdämd bitterhet
De ”ljusa” kalendermånaderna tillskrivs mest blåst, regn, kyla och en hopplös väntan på semestervädret. År efter år lever vi på hoppet. Och vid ett par ynkliga tillfällen under en livstid åtnjuter vi den sydländska trettigradersvärme vi inbillat oss är standard även här, om det bara inte vore för all miljöförstöring som satt klimatet ur spel.

Stick istället hål på bubblan och pys ut all uppdämd bitterhet över utebliven semestervärme. Se den svenska sommaren för vad den är; två-tre dagars reko badväder med en gnutta skrämd sol inklämd mellan ett par halvfeta stackmoln. Gläds över allt därutöver.

Klassiska vårtecknet en bluff
Folk går i taket vid tiden för den första snödroppen, detta klassiska vårtecken i fullständig avsaknad av substans. Skymten av droppen har i dagens uppochnervända väderförhållanden ingen annan innebörd än varsel om kulmen för rådande istid. Därefter inväntas snön smälta, iskylan kuvas och solen tändas. Först därpå är våren är här, lååångt efter att snödroppen skådats. Eoner kan passera däremellan. Nåja, men ett bra tag i alla fall.

Fredagsmys och vinterdvala
Våren är en snabb rackare, likt sommarhalvåret i sig. Våren är för sommarhalvåret lite det fredagen är för helgen. En inbjudande teaser. Och vips har den ilat förbi och resten gått upp i rök. Plötsligt vaknar vi upp på höstkanten, med sex månaders djupfryst vinterdvala framför oss.

Så njut av den lilla tid våren bjuder på sin närvaro. Snart är det höst.

Text: Markus Qvist
Illustration: Majk

[adrotate block="2"]

Comments

comments