Sverker Wadstein: Tills tåget skiljer oss åt…

Av admin
Nyheter
17 Sep 2013
1273 Läsningar

- Älskling, jag såg tre igelkottar springa över garageuppfarten! Du säger det i samma veva som du öppnar ytterdörren och kliver in. Det är en vanlig vardag. En vanlig vardagshändelse, fast oväntad. Och självklart delar du denna upplevelse med din partner. Och din partner kontrar med: – Vet du vem jag såg på Marieberg idag? Jag såg Friman, min gamla högstadielärare! Dessa små banala upplevelser som vi delar i förbifarten.

distansf

De kommer spontant utan att vi reflekterar över dem. Som finns där i stunden och sen försvinner bort. Dessa triviala kommentarer är en viktig grund i en kärleksrelation. I sin alldaglighet är de som murbruk som fogar samman och bidrar till att hålla ihop en relation. Visst djupa samtal och utbytande av innersta tankar och känslor är självklart också nödvändigt för att en kärleksrelation ska utvecklas och växa.

Men vardag och ytlighet ska inte underskattas. Många kanske tänker på att bristen på fysisk närhet och sex är det som är svårast. Och visst, saknaden av intimitet och konkret närhet är en ständig prövning. Men min erfarenhet är att det är den vardagliga gemenskapen som är den stora utmaningen för kärlek på distans.

Så för dig som haft lyckan att hitta någon att ge all din kärlek till, men där din käraste befinner sig på många mils avstånd, vill jag ge följande råd med betoning på detta med småprat.

1. Prata mycket
När man inte kan ses eller ta i varandra blir orden och samtalen ännu viktigare. Prata ofta och mycket, hellre flera korta samtal ofta än timslånga samtal långt in på nätterna. Utnyttja sms och berätta om dina ”igelkott-upplevelser” i vardagen. Ingenting är för litet eller banalt att dela.

2. Struktur
Förutom småpratet om livets vardagligheter är det självklart viktigt att prata djupt och nära. Och för att få till dessa samtal är bra att regelbundet avsätta bestämda tider. Det är också viktigt att i förväg veta när man kan ses nästa gång, även om det kanske är flera månader tills dess. Ovisshet om när man kan träffas fysiskt nästa gång är tärande.

3. Var social med andra
Denna punkt hänger ihop med den föregående. Struktur i relationen ger goda förutsättningar att ha ett rikt socialt liv med andra. Att aktivt odla sina fritidsintressen och inte sitta hemma och ”passa på varandra” för att få till det där telefonsamtalet eller skype-dejten. Vänskapsrelationer kan bli ännu viktigare när din kärlek är långt borta.

4. Ät mat tillsammans
Ta vara på möjligheterna som den nya tekniken ger. Ät middag tillsammans så ofta ni kan via skype.

5. Skriv kärleksbrev
Komplettera kommunikationen via telefon/dator med att skriva brev på gammaldags vis. Det blir, på nåt sätt, mer naket och personligare. Här kan ni berätta om drömmar, både högtflygande och realistiska. Dela gärna minnen från barndomen, både vackra minnen och sådana som är smärtsamma.

6. Realistiska förväntningar
När man väl ses så vill man naturligtvis att det ska vara så där perfekt som man drömt om. Men det är inte lätt att hinna med allt över en helg, eller kanske ännu kortare tid. För par som lever tillsammans så finns det så mycket mer tid att både hinna missuppfatta varandra, gräla, kela och ha sex. Nu ska allt ske i koncentrat och risken finns att det inte blir så rosaskimrande som man fantiserat om.

Text: Sverker Wadstein

Comments

comments