Svensk sommar inget för veklingar: så överlever du camping, oväder och grillsäsong

Av admin
Humor
7 Jun 2013
1212 Läsningar

Likt en skön diva, medveten om sin egen status, glider sommaren raskt förbi. Hon må vara skön, men ack så infernalisk. Kaosartat midsommarfirande, regndränkt campingsemester och svartbränd grillfest hör inte till ovanligheterna. För att minimera antalet alltför besvikna och uppgivna anleten under en ordinär svensk sommar bjuds här några tips.

Sommartips-lyckad sommar

1. Jag grillar, alltså finns jag
Grilla varje dag, oavsett väder och vind. Även om det skulle regna horisontellt, eller underifrån rakt upp i snoken, så grillar du. På sommaren grillar man, så är det bara. Vare sig man vill eller inte. I annat fall kan du utan omsvep bli utknuffad ur gemenskapen, både i grannskap och vänkrets.

Kom ihåg, grillat är godast – alltid. Även om du inte tycker det så tycker du det. Annars framstår du som kinkig. Kan du ingenting om grillning och befinner dig på en högst grillvänlig tillställning med grillmästare uppställda på rad, säg bara ”Weber” så sköter de sig själva. När det kommer till att prata grillning är grillmästare självgående.

2. Att campa är att dö en smula
Camping är ingen lek. I själva fallet är det ytterst få i detta rike som uppskattar att campa. Inte sällan är det som minst omtyckt av camparna själva. Inte konstigt egentligen, camparen – om någon – vet hur jävligt camparlivet kan vara.

Man hör aldrig någon säga ”en gång campare alltid campare”. Det faller sig naturligt; 90 % av de som campar för första gången gör aldrig om det. 5 % blir tvingade, resten är swingers. Kanske inte hela sanningen, i synnerhet inte om du frågar en campare. Ändå misstänkt nära verkligheten.

3. Beach 2013 gick åt skogen
Har du inte lyckats komma i form inför Beach 2013? Lyser magrutorna bleka med sin frånvaro? Putar fettansamlingar från vinterdvalan ut runt naveltrakten? Du är inte ensam, även om det kommer att kännas så när du drar av dig tröjan på stranden omringad av fientliga Adonis och testosteronstinna alfahannar. Måhända är du rentav ensam, när det väl kommer till kritan backar de flesta i din sits ur nere vid strandkanten.

Så vad göra? Enkelt. Styr kosan mot Beach 2014. Och det är knappast någon stress. Det är långt dit och du har god tid på dig att komma i form. Ta din tid och vila upp dig efter satsningen inför Beach 2013. Det kan du behöva.

4. (O)vädret
Om du över huvud taget ska lyckas åstadkomma något av värde under en svensk sommar kan du givetvis inte ta hänsyn till vädret. Vid oväder – låtsas som att det regnar och utför dina inplanerade aktiviteter oavsett. Låt aldrig en skymt av solen lura dig. Den går snart i moln, se till att snabbt hinna slutföra dina sysslor.

Köp ett rekorderligt regnställ. En dygnet-runt-variant som även fungerar under en högst eventuell soldag. Några kortbyxor behöver du knappast. Om du inte ska åka utomlands då, förstås. Det är mest på bild man bär shorts under en ordinär svensk sommar.

5. Att bada eller inte bada
Bada i alla väder. Annars blir det aldrig gjort. Skit i badtemperaturen. Önskar du bada i varmvatten, fyll karet eller res utomlands. Vi bor i Norden, här är det kallt. Vänj dig. Den svenska sommarschablonen med sol, vind och vatten är ett påhitt, en myt, en lögn. Get real. Vakna.

Kom ihåg att desto längre du väntar med första badet, desto fortare sjunker sannolikheten för att du över huvud taget kommer att doppa knoppen. Att fegt och försiktigt fiska med tossingarna från bryggan hjälper inte kroppen åka i plurret. Du måste i med hela balunsen på ett kick. Klarar du det inte? Be någon slänga i dig.

6. Midsommar – ett satans påfund
Se till att hinna med så mycket som möjligt innan midsommar. Tiden därefter tenderar rusa iväg i hyperrymdfart. Ska du måla om huset, bygga veranda, odla skog eller bränna häck – gör det innan ‘små grodorna’ ljuder. Därefter är det för sent.

Och när väl själva högtiden står för dörren, ha för tusan inga förväntningar. Du vet med dig att det blir en besvikelse. Regn, skrikande ungar, gammal sill, överkokta potäter, sned stång, kalasfulla gäster, gråtande värdpar och spyende singlar. Det slår aldrig fel.

Varsågod. Det var tipsen. Klarar du av att följa ovan nämnda råd har du nått en bra bit på väg för att mäkta med en ordinär svensk sommar utan nämnvärd besvikelse.

Lycka till – och glad sommar!

Text: Markus Qvist
Illustration: Majk

[adrotate block="2"]

Comments

comments