Res till Rhodos – historia, sol och härligt hav

Av admin
Nöje
17 Sep 2013
2729 Läsningar

Rhodos har under en lång tid varit ett populärt resmål för oss svenskar och övriga skandinaver. Idag är Rhodos kanske inte lika framträdande bland den enorma mängd resmål som finns tillgängliga.

Balkongutsikt 2

Taxichauffören som kör oss mellan flygplatsen och vårt hotell berättar, på mycket bra engelska, att det var annorlunda på 80- och 90-talet. Han har kört taxi på Rhodos (med utgångspunkt i Rhodos stad) i mer än 30 år. Då var turister från Skandinavien, England, Västtyskland och Frankrike de mest dominerande. Idag är det mer fragmenterat och människor från det tidiga Östeuropa har ökat markant.

Den totala turismen har dock minskat under 2000-talet, dels på grund av att människor idag har möjlighet att åka längre, samt att det finns ett större utbud av resmål. Sannolikt har den ekonomiska krisen i Grekland påverkat oss de senare åren, berättar taxichauffören vidare.

Nu är vi dock på Rhodos, för första gången i våra liv. Den omedelbara känslan som dyker upp när vi landat och kommit ut från flygplatsen är – att det här blir en härlig vecka. Den blå himlen, den sköna värmen, den behagliga brisen och det vackra, men ganska karga landskapet, är nog det som skapar denna känsla. Vi har valt att inte åka med den ordinarie busstransfern till hotellet, istället tar vi en taxi från flygplatsen. Det var ett bra beslut som sparade oss en hel del pengar, det bidrog till en bra start på semesterveckan.

Lindos stad

Vårt hotell ligger i Ixia, en by någon mil söder om Rhodos stad, på öns nordvästra sida. Det vi inte visste innan, men snabbt fick uppleva, är att det hela tiden blåser mer eller mindre starka vindar i området. Den första blicken ut över havet ger extra tyngd åt den känslan, vyn över havet är fylld av vindsurfingsegel och kitingskärmar.
Efter en första rundvandring och en lunch i den behagliga poolbaren konstaterar vi att detta blir en perfekt vecka för avkoppling, sol, bad, god mat och små rundturer för att utforska Rhodos lite mer.

Huvuddelen av vår semestervecka tillbringas i poolområdet eller på stranden. Vårt hotell ligger vid havet och vi har även förmånen att ha lägenhet med väldigt stor balkong och utsikt över havet. Balkongen blir den perfekta platsen för alla våra frukostar och några av våra luncher. Det finns gott om butiker för att handla mat till självhushåll, det känns för oss som en bra mix till alla restaurangmiddagar.

Restaurang- och butiksutbudet är stort i Ixia, och allt finns inom behagligt promenadavstånd. Möjligtvis är matutbudet lite enahanda, det känns som att alla erbjuder exakt samma mat, dessutom visad genom de klassiska fotografierna på varje maträtt.

Stämningen i Ixia är mycket behaglig, lugn, städad och trevligt. Känslan är att huvuddelen av turisterna utgörs av barnfamiljer. Personalen i butiker, på hotell och restauranger är glada och avspända. En extra eloge till alla butikssäljare som absolut inte är sådär jobbigt påträngande som man kan uppleva på flera andra resmål. Att gå runt i butiker eller bland marknadsstånd är nästan som att göra detsamma i Sverige, fast varorna höll lägre priser.

Poolområde

Det finns mycket att se på Rhodos, särskilt om man är intresserad av natur och historia. Vi hade redan innan resan bestämt oss för två saker, dels att göra ett besök i Rhodos stad och dels att åka en rundtur på ön. Besöket i Rhodos stad bjöd på fascinerande byggnadshistoria, precis som vi förväntat oss.

Till min besvikelse var dock avsaknaden av kolossen på Rhodos. Här kom väl okunnigheten till ytan men uppfattningen om att den stora statyn av krigargestalten som gränslar hamninloppet visade sig vara helt fel. Kolossen finns inte, dessutom om den nu verkligen har funnits, så stod den inte i det som idag är Rhodos stad.

Kanske lite pinsamt att man inte kände till detta, som ganska välutbildad och upplyst 50-åring, jag måste dock bjuda på det. Förhoppningsvis blir det ingen jättesnackis.
Jag måste dock understryka, att den gamla Rhodos stad är mycket sevärt och intressant, även utan koloss.

Rundturen runt ön gjorde vi i en hyrd cabriolet. Personalen på hyrbilsfirman var mycket bra på att ge förslag och tips på vart man skulle åka beroende på våra egna önskemål. Vårt val föll på östkusten med ett första mål i den vita staden på bergets sluttning – Lindos. Landskapet runt och själva byn var helt magnifik att beskåda när vi närmade oss. Runt Lindos är havet och havsvikarna verkligen inbjudande.

Det var enkelt att köra ner med bilen ända till Lindos bay, där vi hade bestämt att stanna. Från stranden har man en perfekt vy över byn Lindos, berget och det stora klostret på toppen. Stranden och vattnet nedanför Lindos var helt underbart. Till skillnad från öns nordvästra sida var det här nästan vindstilla och vågfritt. Att man även kunde äta gott på strandrestaurangen och både se den vita staden och den bedårande havsutsikten satte verkligen pricken över i.

Anthony Quinn bay 2

Efter en några sköna timmars avkoppling fortsatte vi sedan turen norrut längs Rhodos östkust. Vägen slingrade sig genom vacker natur med bergslandskap och återkommande vackra vyer över stränder, vikar och hav. Nästa stopp blev vid Anthony Quinn bay, en vik döpt efter den grekiske skådespelaren som bland annat är känd från filmen Kanonerna på Navarone. Anthony Quinn bay var en härlig upplevelse av klippor, häftig strandremsa och kristallklart vatten. Om vi bott på ett hotell i närheten av den viken hade vi troligen legat där hela tiden för sol och bad.

Vår rundtur avslutades med en färd längs strandvägen runt Rhodos stad, bara för att få uppleva lite av atmosfären en gång till. Bilen återlämnades på kvällen, precis i lagom tid för oss som återigen kunde ta en promenad till en av restaurangerna i Ixia.

Bäst med resan:
• Sol, värme, bad och den allmänna atmosfären i vårt område
• Bilturen till Östkusten med sol och bad i Lindos bay och Anthony Quinn bay
• Att promenera runt i Rhodos gamla stad
• Enkelhet och snabbhet för transport mellan flygplatsen och vårt resmål

Sämst med resan:
• Frustrerande: Det ständiga markerandet med handdukar på solsängarna runt poolen, tidigare och tidigare för varje dag. Hade man inte markerat före kl 07.30 fick man ingen plats. OBS: det var dock ingen som låg på sängarna före kl 09.00.
• Ännu mer frustrerande: Att det efter fyra dagar utan någon som helst reaktion från hotellpersonalen, helt plötsligt skedde borttagning av alla handdukar eller andra markörer kl 08.00, vilket skapade total irritation och missnöjsamhet mellan hotellgästerna. Tydligen fanns det en regel om att ingen fick tinga solsängar utan att direkt lägga sig där, före kl 09.00. Ingen av oss gäster hade dock erhållit den informationen. Kanske ett litet obetydligt ilandsproblem – men ändå så irriterande och konfliktskapande.

Resa dit igen?
Ja, absolut, men då till öns östkust där vinden är mindre och havet lugnare. Jag vindsurfar nämligen inte.

Text och foto: Mats Turesson

Comments

comments