Ocicat – en mycket sällskaplig kattras

Av admin
Arkivet
8 Feb 2014
2936 Läsningar

Det finns ca 1,1 miljoner katter i Sverige. Av dem är ungefär 100 000 så kallade raskatter. Katten torde därmed vara det mest populära husdjuret för oss svenskar. Katten är ett sällskapligt och vackert, men också mycket självständigt djur. Kanske är det dessa egenskaper som skapat dess popularitet som husdjur. Att det är en utmärkt renhållare, rått- och insektsjägare bidrar sannolikt också till varför många människor vill ha katter i sin närhet, inte minst på landsbygden.

Kattungar sover

Vi har besökt en av de kattälskare tillika kattuppfödare som är verksamma i Sverige, Hans Boskär som föder upp rasen Ocicat. Det är en i Sverige ganska ovanlig kattras. Ocicat har i år funnits 50 år som egen ras.
– Den uppkom genom ett lyckligt misstag när en kattuppfödare i USA, Virginia Daly, parade en siames med en abessinier, berättar Hans.
¬En av kattungarna var helt fläckig och enligt Virginia Daly, en ful ankunge i det avelsarbete hon försökte åstadkomma. Den fläckiga katten, som fick namnet Dalai Tonga, upptäcktes dock av andra kattentusiaster och därmed startade arbetet med en ny kattras.
Den nya rasen som godkändes efterhand kännetecknas av den småfläckiga pälsen och genom utseendet fick den namnet Ocicat då den påminner om den vilda Ozelotens utseende.

Kattungar spanar

Hans kattuppfödning, som går under namnet Hot Thundereans, är en av cirka tio uppfödare som finns i Sverige. Det finns endast ett trettiotal uppfödare i hela Europa. För att aveln ska hålla hög kvalitet krävs därför ett samarbete över nationsgränserna, berättar Hans.
Just nu finns sex stycken kattungar hos Hot Thundereans. Det är den femte kullen sedan Hans startade med kattuppfödning. Utöver den nyligen födda kullen så ingår tre honor i uppfödningen. En av dem är dock utplacerad hos fodervärd i Örebro. I Hot Thundereans finns även en fem månader gammal hane, nyligen importerad från Schweiz.

Hans och katt

Ocicat är gällande storlek en medel till stor kattras. Det finns cirka 1000 Ocicats i Sverige, av dem är ungefär en tiondel inblandade i kattuppfödning och resten rena sällskapskatter.
– Ocicat är den perfekta sällskaps- och innekatten, enligt Hans. Det är en väldigt sällskaplig ras, de är kärleksfulla, väldigt sociala, intelligenta och dessutom så är det en mycket frisk ras. Det är en mycket seriös avel av Ocicats, det resulterar i väldigt fina katter, fortsätter Hans.
Ocicat är en utpräglad innekatt. Ska de vara ute så är det nödvändigt att de är kopplade eller att man har bra staket eller bur.
Om de får springa ute i frihet blir de stulna direkt, förklarar Hans.

Två katter

Seriös kattuppfödning innebär inte bara avel. De allra flesta uppfödare är också mycket aktiva på kattutställningar. Att ställa ut och få katter meriterade verkar gå hand i hand med en fortsatt bra kattuppfödning.
Det är ett omfattande utställningsarbete för att nå den högsta nivån för en katt, Supreme champion.
– Det krävs deltagande i minst 21 utställningar. Varav fem internationella utanför Sveriges gränser för att nå dit, avslutar Hans.

Comments

comments