Idolen och sångtalangen George Shaid

Av admin
Kultur
15 Okt 2013
1411 Läsningar

Det började långt innan han kunde minnas. Idag är han någon vi sent kommer att glömma. George Shaid har genom blod, svett och en enorm kärlek till musiken armbågat sig fram från babysång till Idolfinaler. En resa som än inte är slut på långa vägar.

George Shaid

Georges båda föräldrar är extremt musikintresserade. Åtminstone till hjärtat, kanske inte rent praktiskt. Så förklarar George alltings början, anledningen till att han sjungit i hela sitt liv. För det var hans mamma som planterade det musikaliska intresset hos honom redan som bebis.

– Min mamma satte mig att sjunga i en rund ring med andra ett- och tvååringar. Hon säger alltid att man redan då såg att jag älskade det, från första stund, berättar George.

Och på den vägen är det. Vid tretton års ålder skrev han sin första låt, Jag tror jag är kär, som tog honom till en fjärdeplacering i Junior Eurovision Songcontest Sweden. Förra året blev han utsedd till årets lokalartist på O, Helga natt samt deltog i TV-programmet Körslaget under Gladys del Pilars regim. I år har succén bara fortsatt och George var i våras finalist i Svensktoppen nästa för att i skrivande stund vara aktuell finalist i TV4:s Idol.

Förtroendeuppdrag och ofattbara lovord
Utöver TV-program och tävlingar har George under sitt avancemang även varit med om två ovanligare upplevelser: ett förtroendeuppdrag då han sjöng för kungaparet under deras Örebrovisit, samt ett surrealistiskt ögonblick då hans största idol Michael Bublé kommenterade Georges klipp på YouTube. Den sistnämnda var enligt George den största komplimang han kunnat få.

– Det är det utan tvekan häftigaste jag varit med om, jag kan fortfarande inte förstå det. Självaste Michael Bublé skriver att det är en ära att bli jämförd med mig – det är ju tvärtom! Bara att tänka ut ett respektabelt svar tog mig fem-sex timmar, skrattar George.

Hårt arbete lönar sig  
Men även om det är först på senare år Georges karriär fått rikligt med luft under vingarna, har han sedan sex års ålder aktivt deltagit i olika tävlingar – och placerat sig långt ifrån bra i alla. Men George sörjer inte, han ser det som en del av resan. George berättar:

- Många rullar tummarna och vågar inte göra det de egentligen vill, av rädsla att misslyckas. Men det är okej att förlora ibland. Alla gör det. Jag har gjort det. Flera gånger.

George menar att kända artisters framgångar inte alltid är de solskenssagor många tror, utan att det nästan alltid krävs mycket slit och en stark vilja för att nå resultat. Hans väg till årets lokalartist är ett praktexempel:

- Jag hade varit med två gånger innan. Den andra gången kom jag tvåa och tänkte att det här kan jag aldrig toppa. Men året därpå gav jag det en chans till ändå – och tredje gången gillt var ett faktum.

Idoltävling i centrum
I skrivande stund är det fokus på Idol, där George är en av tolv slutdeltagare. Det blir mycket egentid när lamporna släcks, och då passar George på att öva.

– Röst är en färskvara som måste underhållas precis som vilken muskel som helst. Däremot får man akta sig för att slita ut den för mycket inför ett framträdande. Jag brukar förbereda mig mentalt istället: blunda, visualisera framträdandet och se hur jag gör bra ifrån mig på scen. Då går det bra.

George taktik för att komma långt i tävlingen är att vara äkta mot både sig själv och mot publiken, även när det gäller val av musikstil.

 – Det lyser igenom när man sjunger något man tycker om och är sig själv. Därför tycker jag inte om att härma. Att hämta inspiration däremot, det gör jag. Jag tar efter Michael Bublés trovärdighet och John Mayers teknik. Det bästa av två världar, förklarar George.

Låter framtiden avgöra
Vad George gör om han vinner Idol är självklart – han kommer att satsa helhjärtat på musiken, med hoppet om att en dag kunna leva gott på den. Men sångaren har även andra drömmar.

– Jag har planer på att bli tandläkare också, och pluggar just nu musikproduktion på Örebro Universitet. Jag befinner mig i en situation där jag har otroligt många val, mitt liv kan sluta var som helst.

MERITER
- 4:a i Junior Eurovision Song Contest Sweden, 2006
- Årets lokalartist, 2012
- Deltagare i Körslaget, 2012
- Finalist i Svensktoppen nästa, 2013
- Sjunger för kungen, 2013
- Lovordas av Michael Bublé på youtube, 2013
- Aktuell i Idols fredagsfinaler, 2013

Text och foto: Mats Turesson

Comments

comments