Filmkrönika: Önskelista med hårda paket

Av admin
Film
10 Dec 2013
1576 Läsningar

Filmpremiär på juldagen. Galenskaparna, Morrhår och ärtor eller Lasse Åbergs nya. Det var julfilm för mig under knatteåren. Knappast idag, dock. Julfilm symboliseras idag mer av hårda paket av DVD-format. Så vad ska man önska sig i diskväg 2013? Knappast några större problem. Här kommer min önskelista.

wonderful_life

Vissa rullar är roligare att få i julklapp än andra. Det säger sig självt. Det finns filmer som smäller högre, som är ”köttigare” och som på något sätt väger mer i näven. Man nästan känner på det inslagna paketet att den emballerade historien är en produktion av dignitet. Crossroads med Britney Spears väger ingenting, till exempel. Stanley Kubricks Barry Lyndon kräver tvåhandsfattning.

En box är ingen dum idé. Svårare att gissa innehållet i, dessutom. En riktigt tung Stephen King-box eller en diger samling av nämnda Kubrick skulle få en annan att dansa ett extra varv kring barrpinnen. Någon Nolan i limited edition skulle inte heller skada en som redan ligger. Samtliga dennes Batmanskruder prydligt upphängda i videostrumpan skulle åtminstone inte få mig att skilja barnglöggen från pimpade vuxenversioner.

Min önskelista:

1. Batman trilogy
Javisst, den har kommit. Lagom till julruschen. Christopher Nolans mästerliga Batmantrilogi sitter som en smäck som stjärna i granens topp. Jag måste bara ha den i julklapp. Kan verkligen visualisera sönderslitandet av julpappret runt godbiten när tomten gjort sitt. Vill ha!

2. It’s a wonderful life
Nej, inte Benignis sentida verk, även om den är grinfin den med. Jag är ute efter Frank Capras skapelse från 1946 med James Stewart i täten. Om en karl som ska ta livet av sig på julafton då han tror världen sett bättre ut om han aldrig existerat. Om den finns att få tag i, vill säga.

3. Barry Lyndon
Stanley Kubricks episka mästerverk önskar jag mig för att jag helt sonika vill ha DVD:n i bokhyllan. Och för att äntligen kunna slänga ut videon. Det dröjer innan jag ser den igen, vill inte se den för ofta. Också detta en toppfavorit. Se till att få den som klapp, se den och njut.

4. Cool Hand Luke
En av mina absoluta favoritfilmer. Paul Newman gestaltar Luke, den okuvlige fången som vägrar låta systemet sätta sig på honom. Skänkes i stort sett bort varhelst den erbjuds, så ta chansen. En klassiker. Har den bara på video, dags att hoppa upp ett pinnhål.

5. Tarantino collection
Sju av Tarantinos filmer under samma tak. Endast senaste Django Unchained saknas för att göra långfilmsproduktionen komplett (från regissörsstolen blickat). Och allt för bara 199 kr på Discshop. Taget. Jackie Brown och Death Proof kanske man kan leva utan, men resten är ändå värt slantarna med råge.

Text: Markus Qvist

Comments

comments