Bitterkåseri: Surmulens årstid

Av admin
Humor
15 Okt 2013
1550 Läsningar

- Slut på solsken, semester och annat upplyftande skit

Så har mungiporna dalat och de sura minernas (första) årstid gjort entré. Sommarens glada anleten blåste bort med de första isande höstvindarna och solsken i sinne blev beckmörker inne. Fy fasen, vad skönt! Nu kryper vi in i våra hålor och blir oss själva igen.

hosten

Hösten är en strålande årstid. Nu har vi sex månader av iskyla, regnrusk och katakomb-feeling framför oss. Det kommer knappast som någon överraskning, det är ju samma visa varje år. Två månader sol, på sin höjd, och tio månader vämjelse. Att vi står ut. Samma visa år efter år.

Hög tid att krypa in i våra skal och stänga ute omgivningen. Bara släppa in välkända anleten från vår egen umgängeskrets. Slippa le åt okända människor eller bjuda in obekanta i gemenskapssfären. För det är ju så vi fungerar, vi nordbor. Vi pratar bara med de vi känner. Vi erkänner det inte, och skulle aldrig hålla med om det, men det är så det är.

I vissa sociala sammanhang kan jag få för mig att jag är asocial. Men försöker prata ändå. Kan kännas lite trevande. Så reflekterade jag över varför ingen annan startar konversationen. Varför är det bara jag som öppnar käften i ”nysociala” möten? Och hur kommer det sig att alla andra redan käftar sinsemellan?

Så insåg jag plötsligt. Övriga deltagare känner varandra redan. De behöver inte prata med mig. För så fungerar vi. Så länge vi känner någon pratar vi inte med okända. Förrän vi känner varandra. Men hur ska vi lära känna varandra om ingen öppnar gaddhålet? Måste man ha växt upp tillsammans?

Tråkiga, torra och inbundna. Sådana är vi. Så länge det inte gäller affärer förstås. Där är vi världsbäst på att smila, lisma och bjuda in. Så länge vi har något i bakfickan, så länge vi har något att vinna på bjudkaffet. Svenskarna gör affärer som få andra. Vi är som skapta för att skinna varandra. Ett sekulariserat, nihilistiskt, agnostiskt samhälle utan vare sig skrupler, samvete eller moral. Allt är ju tillåtet i affärer.

- Och i kärlek, om man gör affärer. Alla affärsmän har fruar. För kärleks skull, eller för att det ser bra ut. Vem man sedermera studsar i bingen med till kvällningen är en annan femma. Och alldeles ovidkommande. Eftersom vi ju verkar utan vare sig skrupler, samvete eller moral. Jag generaliserar givetvis.

Men hösten är också en fördelaktig årstid för oss vanliga dödliga och ekonomiskt beroende. Sällar du dig till skaran som aldrig riktigt skiner upp i takt med övriga befolkningens serotoninrus under sommarhalvåret? Då är det här din tid, då resten av packet sjunker till din nivå – där ju du regerar. Du vet hur en slipsten ska dras inuti ett isblock, du vet hur man orienterar i beckmörker och du vet hur man överlever i helvetet. Och nu äntligen, får du sällskap. För här kommer vi!

Låter jag bitter? Klart jag gör – det är ju höst!

Och snart är det jul…

Text: Markus Qvist
Illustration: Michael ”Majk” Lindell

Comments

comments